Hızlı Menu
Bülten üyelik için e-postanızı yazınız.

İlk Yerli Astronot Bursa’dan Çıkacak

15.Mayıs.2015

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) öncülüğünde geliştirilen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) projesinde sona gelindi. Projenin devreye alınmasıyla beraber Türkiye'nin ilk astronotlarının yetiştirilmesi hedefleniyor.


PROJEDE ASIL HEDEF ÇOCUKLARTürkiye'nin yerli uydusunu geliştirdiğini ancak o uyduları uzayda kontrol ve tamir edecek yerli astronotların olmamasıyla yola çıktıklarını söyleyen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, GUHEM'in bitmesiyle astronotların yetişmesi için gerekli altyapının oluşacağını belirtti. BTSO ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de projeye katkı sağladığını anlatan Burkay, “Şu ana kadar oraya yapılan yatırım belediye tarafından 35-40 milyon TL. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız TÜBİTAK üzerinden 60 milyon liralık bir destek veriyor. Biz de 35 milyon liralık destek veriyoruz. Toplamda 120 milyon TL'nin üzerinde bir proje bu” dedi.

Türkiye'deki tek temalı uzay merkezini yaptıklarını ifade eden Burkay, şöyle konuştu:
“Gökmen, kozmonotun Türk Dil Kurumu'nun seçtiği bir isim. Kurduğumuz merkezle uzay ve havacılık sektörünün eğitimlerini gerçekleştirelim istiyoruz. Ayrıca yer çekimsiz ortamdan astronot çukuruna kadar her şey olacak. Kazakistan'daki Rus eğitim merkezi ile Houston'daki uzay havacılık eğitim merkezinin aynı içeriğine sahip olacak. Biz dedik ki milli teknolojiye sahip ülkelerin tamamında kendi astro-notunun da olması lazım. Yani o uyduya gidecek olanlar. Şimdi bakıyoruz Rusya, ABD ve Fransa, uydularının bakımlarını yapmak için kendi astronotlarını yolluyor. Biz milli teknoloji uzaya bir uydu yolladığımızda oraya Rus, Fransız astronotu gönderemeyiz. Mutlaka bir Türk astronot olması lazım.”

Fransa'nın uzaya gönderdiği ilk astronot olan Patrick Baudry'nin 4 yıl önce Bursa'ya geldiğini ifade eden Burkay, sözlerine şöyle devam etti:
“Patrick, Fransız uzay havacılık merkezinin başındaydı. Patrick'in de burada anlattığı, onlar da 30-35 yıl önce bunun gibi bir projeyle başlamışlar. Dedi ki ‘ben 3 bin çocuğun içinden çıktım.' Anaokulundan başlar bu programlar. Yeni ‘nesle ne olmak istiyorsun' diye sorduğunuzda doktor, mimar, işadamı diyor. Ama önemli olan toplumda ‘astronot olmak isterim' denen kesimi ortaya çıkarmak lazım.”